MUZYKA
ZNAJDŹ NAS NA:

EXAMPLE

OPIS

Elliot John Gleave znany pod pseudonimem EXAMPLE – rocznik 1982, brytyjski piosenkarz, autor tekstów i producent muzyczny urodzony w londyńskim Fulam.

Występował również w kilku filmach m.in. „Between Two Worlds” I „A Bus Could Run You Over”. Pseudonim artystyczny „Example” pochodzi od łacińskiego skrótu E.G. – „exempli gratia” („for example”).

Przełomowym momentem w karierze tego młodego Brytyjczyka było wydanie drugiego studyjnego krążka „Will not Go Quietly”, który osiągnął #4 na brytyjskiej liście sprzedaży albumów i #1 na liście dance!  Z tej płyty pochodzą 2 topowe single: tytułowy – „Will not Go Quietly” i „Kickstarts”.

Jego trzeci album „Playing In the Shadows” ukazał się 4 września 2011 roku. Płyta szybko stała się bestsellerem, z dwoma hitowymi singlami #1: „Changed the Way You Kiss Me” (wyprodukowanym przez Michaela Woodsa) i „Stay Awake” (wyprodukowany przez elektroniczny duet Nero).

Czwarty album Exampla, „The Evolution of Man”, pojawił się na rynku 19 listopada 2012 roku i wspiął się na #13 brytyjskiej listy najchętniej kupowanych albumów, ale na brytyjskiej liście dance ponownie zajął #1!

W tym roku, po rozstaniu z wytwórnią Columbia Records, Example postanowił wydać – jako niezależny artysta – 9-singlowy „mixtape” zatytułowny Bangers & Ballads. To właśnie z tego wydawnictwa pochodzi utwór „Show Me How to Love”, który podbija listy przebojów w całej Europie!

Dyskografia:

2007 – “What We Made”

2010 – “Won’t Go Quietly”

2011 –  “Playing in the Shadows”

2012 – “The Evolution of Man”

2014 – “Live Life Living”

2018 – “Bangers & Ballads”

PR & marketing w Polsce – Dream Music

 

Wideo: EXAMPLE „Show me how to love”